Dankzij kunstmatige intelligentie en robotica kunnen steeds meer taken op het werk worden geautomatiseerd. Bij de implementatie ervan zouden gezondheids- en veiligheidsaspecten voorop moeten staan. Werknemers betrekken bij de implementatie helpt daarbij.
Het automatiseren van taken op het werk met kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde robotica heeft grote gevolgen voor de arbeidsveiligheid en gezondheid van werknemers. Nieuwe technologie brengt kansen met zich mee, maar ook arbeidsrisico’s. Die kunnen onderbelicht raken tijdens het proces van invoering en aanpassing van systemen. Denk aan het risico van cognitieve overbelasting door hoge werkdruk, maar ook aan risico's van ongevallen en onveilige situaties. De Europese organisatie voor gezond en veilig werk (EU-OSHA) keek hoe taakautomatisering op de werkplek effectief kan worden geïmplementeerd met gezond en veilig werk als uitgangspunt.
Organisaties moeten om te beginnen opletten dat bij de implementatie van robotica en andere technologieën gezondheid en veiligheid leidend zijn. Zo is het goed om al in een vroeg stadium werknemers actief te betrekken. Dat kan helpen om hen sneller vertrouwd te maken met nieuwe processen en systemen. Ook verkleint dit de kans op weerstand bij werknemers. Ze kunnen meedenken over hoe de techniek voor minder mentale en fysieke belasting zorgt en kan helpen bij de inrichting van het werk. Door werknemers vroeg te betrekken kun je bovendien sneller eventuele fouten of potentiële problemen in de techniek en toepassing op tijd achterhalen. Meer lezen kan via de site van EU-OSHA.