Slechte werkhouding door gebruik tablet

27 januari 2014 | Door redactie

Werken op een tablet gebeurt steeds vaker. E-mail checken, rapporten lezen, de stukken voor de vergadering doornemen, het kan met een tablet ook prima onderweg of thuis, onderuitgezakt op de bank. Helaas nemen mensen daarbij wel een verkeerde houding aan. Wie regelmatig op een tablet werkt, loopt daardoor risico op lichamelijke klachten.

Nu werknemers ook vaker op een tablet werken, dreigt een nieuwe golf RSI-klachten te ontstaan. Tablets worden immers vaak gebruikt op plekken waar u geen goede werkhouding aan kunt nemen zoals in de trein, op de bank of in bed. Daardoor is er risico van klachten aan nek, schouders, polsen en vingers. U kunt bijvoorbeeld lichamelijke klachten krijgen als u de tablet lang vasthoudt. Hoewel het apparaat niet zwaar is, kan de spierbelasting toch te hoog zijn. De hand waarmee u de tablet vasthoudt, wordt extra belast door de druk van uw andere hand bij het aanraken van het scherm.

Betere kijkhoek met gebruik tablethouder

Door een ongemakkelijke zithouding en de positie van het scherm komen bovendien uw nekspieren onder spanning te staan. Vaak ligt een tablet op schoot, waardoor u uw nek moet buigen om het scherm goed te kunnen lezen. Intensief tabletgebruik verhoogt de kans op het ontstaan van RSI-klachten. Zorg dat u hierop let en probeer de tablet op een tafel of bureau te gebruiken. Als u een tablethouder gebruikt, heeft u een betere kijkhoek en voorkomt u dat u uw nek te veel buigt. In de vaktool ‘Tablet werkhouding’ vindt u een aantal adviezen om lichamelijke klachten als gevolg van tabletgebruik te voorkomen.