Sportende werknemers leveren meer geld op

6 oktober 2011 | Door redactie

Om gezond te blijven, is het verstandig om regelmatig te bewegen. Zo blijkt uit het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Diabetes Fonds dat het Nederland maar liefst € 380 tot 930 miljoen per jaar zou opleveren als meer werknemers zouden gaan sporten.

Uit het onderzoek – dat TNO en PwC uitvoerden in opdracht van het NISB en het Diabetes Fonds – bleek dat het besparen van € 930 miljoen alleen gaat lukken als alle werknemers in Nederland meer gaan bewegen. Dit lijkt niet haalbaar, maar zelfs als het aantal werknemers dat de fitnorm haalt met een kwart toeneemt, levert dat al € 380 miljoen op. Deze fitnorm bestaat uit drie keer in de week 20 minuten sporten. De werknemers die voldoende beweging krijgen, zullen zich minder vaak ziek melden en lopen minder risico op chronische ziekten. Bij weinig beweging is het verzuim hoger, evenals de kans op diabetes of hart- en vaatziekten. 

Matig intensief bewegen

Ook matig intensief bewegen levert wat op. Als alle werknemers minimaal vijf keer in de week matig intensief bewegen geeft dat € 400 miljoen winst. Het is interessant dat juist intensief bewegen meer oplevert, aangezien veel mensen denken dat intensief sporten leidt tot meer verzuim vanwege blessures. Sportende werknemers blijken minder te verzuimen dan de werknemers die niet sporten. Om beweging bij werknemers te stimuleren kan uw organisatie speciale programma’s opzetten. Voorbeelden zijn te vinden op de website van het NISB.