Stoptober kans voor OR om rokers te helpen bij stoppen

5 september 2018 | Door redactie

Gedeelde smart is halve smart en daarom is Stoptober hét moment voor werknemers om te stoppen met roken. Op 1 oktober gaat een landelijke campagne van start die rokers helpt om 28 dagen lang hun sigaret, shag of e-smoker links te laten liggen. De OR kan deze campagne promoten bij de achterban, zodat werknemers die willen stoppen steun bij elkaar kunnen zoeken.

Samen stoppen met roken vergroot de kans op succes met een factor vijf, blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. De meeste deelnemers houden het één maand vol om niet te roken en ongeveer de helft van de deelnemers is ook na drie maanden nog altijd gestopt. Rokers verzuimen jaarlijks 2,8 dagen meer dan niet-rokers en zijn door (extra) rookpauzes minder productief dan hun niet-rokende collega’s. Organisaties hebben er dus baat bij dat werknemers stoppen met roken. Een OR kan een samenwerking met de bestuurder aangaan en Stoptober actief onder de aandacht brengen bij de achterban (tool).

Werknemers steunen elkaar via een chatgroep

Organisaties kunnen werknemers stimuleren zich in te schrijven via de website stoptober.nl. Deelnemers ontvangen een gratis magazine met tips en verhalen over stoppen met roken. Ook kunnen organisaties deelnemers aanmoedigen de Stoptober App te downloaden. Via die app kunnen zij een chatgroep aanmaken waarin de deelnemende werknemers elkaar kunnen steunen, waarin zij bij kunnen houden hoe lang ze zijn gestopt, hoeveel geld dit ze heeft bespaard en welke gezondheidswinst ze al hebben behaald. Ook kan een bestuurder overwegen om een training aan te bieden aan de stoppende rokers.

Rookverbod is instemmingsplichtig

Een meer drastische maatregel om roken te ontmoedigen onder werknemers is om een verbod op roken in te stellen. De werkplek moet sowieso al sinds 2004 rookvrij zijn. Een bestuurder kan ervoor kiezen om rookruimtes in te richten voor werknemers, maar dat is niet verplicht. Misschien is Stoptober zelfs een mooie gelegenheid om roken helemaal uit te bannen in de organisatie. Daarvoor moet de bestuurder instemming (tools) vragen aan de OR op basis van artikel 27, lid 1d van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Een ziekenhuis, middelbare school en Hogeschool in Rotterdam dienden eerder deze zomer zelfs een verzoek in bij hun burgemeester om de drie straten rondom hun instellingen rookvrij te maken. 

Bijlagen bij dit bericht