Suiker Challenge moet helpen suikerverbruik terug te dringen

3 juni 2021 | Door redactie

Volgende week – van 7 t/m 13 juni – organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Het doel is om gedurende deze week geen toegevoegde suikers te gebruiken. Werkgevers kunnen hun werknemers oproepen mee te doen en hierbij natuurlijk vooral de risico’s van overmatig suikergebruik belichten.

Volgens het Diabetes Fonds krijgt de gemiddelde Nederlander wekelijks het equivalent van 99 suikerklontjes binnen. Dit zijn vaak suikers die verwerkt zijn in producten en die je dus niet bewust consumeert. Te veel suiker gebruiken heeft echter wel gevolgen voor de gezondheid en om werknemers daarop te wijzen, organiseert het Diabetes Fonds in het kader van preventie van 7 t/m 13 juni de Suiker Challenge. Organisaties kunnen zich hiervoor inschrijven. De medewerkers die dan intekenen, gaan proberen een week lang te eten en drinken zonder toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Fitter door vermindering suikergebruik 

Het Diabetes Fonds wijst op de gevaren van een permanent hoog suikergebruik. Overgewicht en – op de lange duur – diabetes 2 liggen natuurlijk voor de hand. Maar er kunnen ook minder bekende gevolgen zijn, zoals vermoeidheid en darmklachten. De actieweek moet werknemers helpen ontdekken dat ze zich fitter voelen als ze hun suikerverbruik verminderen. Bovendien is bewustzijn over toegevoegde suikers belangrijk. Dat er suiker in appeltaart zit, zal voor niemand een verrassing zijn. Dit is dus makkelijk te vermijden. Maar dat er bijvoorbeeld ook suikers aan vleeswaren worden toegevoegd, zullen weinig mensen zich realiseren.  

Overtollige coronakilo's 

Werkgevers die zich inschrijven, kunnen een speciale toolkit bestellen. Dit maakt het makkelijker om de leefstijl (artikel) van werknemers te beïnvloeden. Bijkomend voordeel van de Challenge is dat werknemers hun overtollige coronakilo’s voor een deel kwijt kunnen raken. Volgens het Diabetes Fonds is het aantal mensen met overgewicht de afgelopen coronaperiode met 25% toegenomen.     

 

Bijlagen bij dit bericht