TNO zet leefstijlgeneeskunde op de kaart

3 november 2020 | Door redactie

TNO signaleert dat een gezonde leefstijl kan helpen chronische ziekten beheersbaar te houden. Maar veel werkenden ervaren problemen om die leefstijl te combineren met hun werk. Daarom ontwerpt TNO leefstijlprogramma’s die ook op het werk vol te houden zijn.

Veel chronische aandoeningen zoals diabetes of hart- en vaatziekten kunnen gunstig beïnvloed worden door een gezonde leefstijl. Maar door de aard van het werk is het niet altijd mogelijk om gezonde keuzes te maken. TNO heeft daarom samen met diverse andere partijen leefstijlprogramma’s ontworpen die ook op het werk vol te houden zijn. Dit wordt onder de paraplu van Lifestyle4Health naar buiten gebracht. TNO roept bijvoorbeeld arbodiensten, arboprofessionals, huisartsen, verzekeraars en werkgevers op om hieraan actief mee te werken.

Ook preventieve werking

TNO is al langer bezig met leefstijlprogramma’s, maar volgens nieuwe inzichten kan een gezonde leefstijl ook het optreden van chronische aandoeningen voorkomen. Vooral deze preventieve werking wil TNO nu onder de aandacht brengen. Leefstijlgeneeskunde op het werk wordt dan óók ingezet voor mensen met een dreigende chronische aandoening. Werk beslaat een groot deel van de dag, en daarom is het volgens TNO belangrijk leefstijlgeneeskunde hier een plaats te geven. Voordelen zijn bijvoorbeeld de structuur en regelmaat binnen een werkdag, of het feit dat ook mensen bereikt kunnen worden die niet zo snel naar een huisarts gaan.

32% van de beroepsbevolking 

Volgens TNO heeft op dit moment 32% van de beroepsbevolking een door een arts vastgestelde chronische aandoening. Dat percentage zal blijven stijgen, omdat de beroepsbevolking ouder wordt, langer doorwerkt en omdat mensen steeds jonger een aandoening als diabetes ontwikkelen. Op dit moment heeft volgens de cijfers van TNO 4,5% van de Nederlandse werknemrs een psychische aandoening, 3,8% een maag- of darmstoornis, 3,1%  hart- en vaatziekten en 2,0% diabetes.

Bijlagen bij dit bericht