Tref maatregelen voor de ramadan

17 juni 2015 | Door redactie

Als er in uw organisatie islamitische werknemers zijn die meedoen aan de ramadan, is het verstandig als u daar rekening mee houdt. Als werknemers vasten, kan dat namelijk gevolgen hebben voor hun functioneren en veiligheid. De ramadan begint dit jaar op donderdag 18 juni.

Werknemers die meedoen aan de ramadan, eten, drinken, roken en vrijen vanaf 18 juni een maand lang niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zij kunnen daardoor last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen, humeurigheid en stemmingswisselingen. U kunt vastende werknemers tegemoet komen door:

  • ze tijdelijk minder zware werkzaamheden te laten verrichten;
  • hen flexibele arbeidstijden en pauzes te bieden (houd u wel aan de Arbeidstijdenwet);
  • toe te staan dat zij onderling diensten ruilen met niet-vastende medewerkers.

Zorg dat veiligheid voorop staat

Het is in het belang van uw organisatie dat u rekening houdt met vastende werknemers. De bijverschijnselen van het vasten kunnen namelijk leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld het werk met zware machines of op grote hoogte. Concentratieproblemen kunnen ook funest zijn bij andere taken die nauwkeurig uitgevoerd moeten worden, zoals het toedienen van medicijnen in de zorg of het verwerken van geldbedragen.