Vaccinatie voor arbeidsmigrant vaak nog ver weg

Zoals het er nu uitziet, zullen veel arbeidsmigranten voorlopig niet gevaccineerd worden. Dat komt voornamelijk omdat ze niet zijn ingeschreven bij de gemeente en dus moeilijk te traceren zijn.

6 mei 2021 | Door redactie

Een groot deel van de arbeidsmigranten heeft zich nooit ingeschreven bij de gemeente waar ze gehuisvest zijn. Dat blijkt nu een complicatie bij het preventief vaccineren. Omdat de gemeente hen niet ‘kent’, kunnen ze ook geen oproep krijgen voor een prik. Dit meldt Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico. Arbeidsmigranten vormen echter een groep die juist meer risico loopt op corona, omdat ze vaak onder slechte omstandigheden gehuisvest zijn. Ze zitten met veel mensen op elkaar in krappe woonruimtes en busjes, en afstand houden is vrijwel onmogelijk. Naar schatting beslaat de groep die niet bekend is bij hun gemeente zo’n 250.000 personen. Er wordt nu voor gepleit uitzendbureaus in te schakelen, omdat deze in de meeste gevallen de arbeidsmigranten onderbrengen bij werkgevers.

Virus blijft langer circuleren

Brancheorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zegt zelf al begonnen te zijn de betrokken arbeidsmigranten in beeld te brengen. De ABU onderkent dat een grote groep ongevaccineerde werknemers (video) op de werkvloer voor onveilige situaties kan zorgen. Bovendien blijft het virus daardoor langer circuleren dan nodig is. De Gezondheidsraad heeft eerder al geadviseerd om voor deze groep het Jansen-vaccin in te zetten, omdat daarmee maar één keer geprikt hoeft te worden.