Voorkom oververhitting elektronische apparaten

20 juli 2022 | Door redactie

Elektronische apparaten - zoals laptops en smartphones - maar ook datacenters, kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Bij extreme warmte bestaat de kans op oververhitting en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals brand en dataverlies.

Laptops zijn door hun gewicht en formaat zó dun dat de onderdelen dicht op elkaar zitten en er minder ruimte is voor ventilatoren. De apparaten raken hun warmte bijna niet kwijt en hierdoor koelen ze minder goed af. Door ophoping van stof in de roosters koelt de laptop ook slecht af. Stof verwijderen kan door met de kleine borstel van de stofzuiger op de laagste stand over de roosters te gaan als de laptop uitstaat. Als de laptop op een platte en harde ondergrond staat, warmt de accu minder snel op. Werk daarom niet met de laptop op schoot en leg hem niet op een kussen, anders kan het apparaat niet afkoelen. Een laptopstandaard met ingebouwde ventilator is een aanrader, mocht de laptop de hitte echt niet aankunnen. De externe koeler voorkomt dan alsnog dat het apparaat te warm wordt.

Vliegtuigmodus inschakelen

Batterijen van smartphones zijn gevoelig voor warmte. Bij hoge temperaturen verouderen batterijen sneller en het kan zelfs gebeuren dat de accu oververhit raakt en in brand vliegt (tool). De telefoon vol in de zon houden bij hete dagen is daarom geen goed idee. Het toestel kan dan niet afkoelen. Opladen zorgt voor een extra warme batterij en kan tot accuproblemen leiden. In de avond opladen - wanneer het koeler is - is aan te raden. Hitte kan er ook voor zorgen dat het toestel langzamer wordt en minder informatie verwerkt. Door de vliegtuigmodus in te schakelen, gaan wifi (artikel) en bluetooth uit waardoor het apparaat niet verder opwarmt. Een hoesje is fijn om de telefoon te beschermen tegen schade, maar op hete dagen zorgt dit er juist voor dat het toestel warm blijft. Zonder hoesje kan de warmte er makkelijker uit. Mocht het toestel echt te warm worden, schakel het dan uit zodat het kan afkoelen.

Datacenters koel houden

Datacenters moeten ook onder normale omstandigheden al voldoende gekoeld worden om te kunnen functioneren. Op hete dagen moeten de servers, die samen ook nog eens voor een grote hoeveelheid warmte zorgen, extra gekoeld worden. Waar de IT-industrie voorheen niet keek naar efficiëntie en duurzaamheid, is zij nu zuiniger in energiegebruik geworden. Koelapparatuur is verder ontwikkeld en gewend om op hogere temperatuur te draaien. Nu is het mogelijk om bijna het hele jaar gebruik te maken van de buitenlucht om te koelen. Op extreem warme dagen hoeft het koelsysteem maar een paar graden kouder te worden gezet. Van oververhitting van servers zal dus niet snel sprake zijn.