Vrije dag voor Suikerfeest van islamitische werknemers?

Binnenkort eindigt de ramadan van 2017 met de viering van het Suikerfeest. Werkgevers kunnen hun islamitische werknemers hierbij informeren over de mogelijkheden die zij hebben om vrij te nemen.

16 juni 2017 | Door redactie

Na een maandlang gedisciplineerd vasten vieren moslims het einde van de ramadan 2017 met het Suikerfeest. Dit feest – waarvan de naam verwijst naar de zoete lekkernijen die deze dag op tafel verschijnen – begint naar verwachting op 25 juni. Op welk moment het Suikerfeest gevierd wordt, kan wel verschillen per bevolkingsgroep en religieuze stroming. In de wet zijn geen regels voor het Suikerfeest vastgelegd. Een werknemer die hiervoor vrij wil nemen, doet er goed aan zijn cao te raadplegen. Daarnaast is het mogelijk dat de werkgever afwijkende afspraken heeft gemaakt in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst.

Ruilfeestdag, diversiteitsdag of vakantiedag voor Suikerfeest

In de cao kunnen diverse soorten afspraken zijn gemaakt over religieuze feestdagen zoals het Suikerfeest. Er zijn cao’s waarbij een werknemer een christelijke feestdag kan ruilen voor een andere feestdag. De islamitische werknemer ruilt dan bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag als vrije dag in voor het Suikerfeest. Een vergelijkbare regeling is de diversiteitsdag die in sommige cao’s is opgenomen. Dit bijzonder verlof kan de werknemer naar eigen inzicht gebruiken. Zulke flexibele regelingen kunnen werkgevers en werknemers natuurlijk ook overeenkomen in een bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst (tools). Geldt voor een werknemer geen aparte regeling, dan zal hij een vakantiedag moeten opnemen voor het Suikerfeest. Voor de eventuele roosterplanning is een vroege aanvraag natuurlijk wel zo handig. De werkgever kan een aanvraag niet zomaar afwijzen.

Meer informatie over de rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen vindt u in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.