Werkzaamheden aanpassen tijdens de ramadan?

5 juni 2015 | Door redactie

Sommige werknemers in uw organisatie zullen van 18 juni tot en met 17 juli meedoen aan de Ramadan. Zij mogen dan tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of vrijen. De bijverschijnselen van het vasten kunnen gevaarlijke situaties opleveren op de werkvloer. Het kan daarom verstandig zijn om hier rekening mee te houden.

Werknemers die vasten kunnen last hebben van vermoeidheid, humeurigheid, stemmingswisselingen of concentratieproblemen. Ook kunnen zij het als storend ervaren om tijdens de lunchpauze omringd te worden door etende collega’s. Om hen tegemoet te komen, kunt u de volgende opties voorstellen:

  • minder zware werkzaamheden;
  • flexibele arbeidstijden en pauzes (houd u echter wel aan de Arbeidstijdenwet!);
  • onderling diensten ruilen met niet-vastende werknemers.

Klachten bij vasten kunnen leiden tot onveilige situaties

Uw vastende werknemers tegemoet komen tijdens de ramadan is ook in uw eigen belang. De genoemde klachten bij het vasten kunnen leiden tot onveilige situaties. En dat geldt helaas niet alleen voor het werk met zware machines of bijvoorbeeld hoogtewerkers. Zo kunnen concentratieproblemen natuurlijk funest zijn voor al het werk dat nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Hoewel de gevolgen van een klein foutje in de administratie misschien nog best te overzien zijn, geldt dit bijvoorbeeld niet voor het toedienen van medicijnen in de zorg.