Zakelijk aanbod griepvaccin niet meer aan te vullen

Organisaties die nog niet eerder aangemelde werknemers willen laten vaccineren tegen de griep, vissen achter het net. Door de enorme vraag naar griepvaccins zijn de bedrijven die de zakelijke vaccinatie aanbieden, door hun voorraad heen. Er kunnen geen nieuwe vaccins worden bijbesteld.

12 november 2020 | Door redactie

Werkgevers kunnen hun werknemers preventief een griepvaccinatie aanbieden. Dat gebeurt vooral in sectoren waar de kans op besmetting groot is of waar uitval voor grote problemen kan zorgen. Goede voorbeelden zijn het onderwijs en de zorgsector. Andere jaren was het vaak moeilijk om werknemers te motiveren zo’n prik te gaan halen. Maar door corona is dat beeld dit jaar volledig anders. De belangstelling voor de inenting is zó groot, dat zakelijke aanbieders door hun voorraden heen zijn. Zij schatten dat de vraag tot tienmaal groter is dan andere jaren. Bijbestellen is niet mogelijk, omdat de vaccins al in het voorjaar geproduceerd en ingekocht worden.     

Te veel werknemers ziek thuis

Op zich beschermt een griepprik (waarschijnlijk) niet tegen corona. Maar iemand die griep oploopt, levert behoorlijk in op zijn weerstand. Daardoor zou iemand ook vatbaarder kunnen worden voor het coronavirus en ook nog COVID-19 op kunnen lopen. Ook in sectoren buiten de zorg en het onderwijs leeft op dit moment de vrees dat organisaties stil kunnen komen te liggen als er te veel werknemers ziek thuis moeten blijven (tool). Vandaar dat de vraag naar griepvaccins dit jaar over de hele breedte van het bedrijfsleven speelt. Er komt dan bijvoorbeeld ook vraag uit de zakelijke dienstverlening, een sector waar het halen van een griepprik in ‘normale’ jaren niet erg gebruikelijk is.