Van 3 tot en met 7 april is het Week van de Teek. Besmetting met de ziekte van Lyme kan langdurige gezondheidsklachten veroorzaken. Werkgevers moeten hun werknemers hier dus goed tegen beschermen om uitval als gevolg van een tekenbeet te voorkomen.
Wordt een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden gebeten door een teek en krijgt hij de ziekte van Lyme, dan wordt dit beschouwd als een beroepsziekte. Ongeveer een vijfde van de teken is besmet met de Lyme-bacterie. Die kan een infectieziekte veroorzaken die langdurige en soms ernstige gezondheidsklachten geeft. De werkgever moet zijn werknemers die werkzaamheden in de buitenlucht verrichten dus voldoende beschermen tegen het risico van tekenbeten.
Werknemers die in het groen werken, moeten zich dagelijks controleren en aanwezige teken verwijderen. Hiervoor zijn speciale tekentangen en tekenlepels verkrijgbaar. Of iemand gebeten is, kan blijken uit het ontstaan van een rode ringvormige plek, maar deze rode ring verschijnt lang niet altijd. Werknemers die geïnfecteerd zijn, krijgen eerst griepachtige klachten. De ziekte moet behandeld worden met antibiotica. Gebeurt dat niet op tijd, dan kunnen onder meer gewrichtsklachten, zenuwaandoeningen, huidaandoeningen en hartritmestoornissen ontstaan. Als de juiste diagnose snel gesteld wordt, kan langdurig ziekteverzuim worden voorkomen.
Werkgevers kunnen hun groenmedewerkers beschermen door het beschikbaar stellen van passende persoonlijke beschermingsmiddelen. Tegen teken wordt vooral beschermende kleding geadviseerd. Toch kunnen de beestjes, die één tot vijf millimeter groot zijn, door hele kleine kieren op de huid terechtkomen. Om werknemers beter te beschermen, heeft het Nederlands Normalisatie-Instituut ontwerp NEN 8333 voor tekenwerende kleding gepubliceerd. Daarop kunnen werkgevers, arboverantwoordelijken en andere geïnteresseerden tot eind juni commentaar geven.