Preventiemedewerker is niet van de arbopolitie

12 december 2017 | Door redactie

Veilig gedrag op de werkvloer begint bij de werknemers zelf. De preventiemedewerker krijgt meer voor elkaar door te adviseren in plaats van terecht te wijzen. Een nieuw filmpje van TNO leert preventiemedewerkers hoe ze dat aanpakken.

De preventiemedewerker is belast met de uitvoering van het arbobeleid.  Maar veilige en gezonde arbeidsomstandigheden beginnen bij de werknemers zelfs. Als die zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun eigen gedrag, komt er van veilig werken niet veel terecht. In plaats van werknemers te vertellen wat ze niet goed doen, is het effectiever om te laten zien hoe het beter kan. In een nieuw filmpje van TNO leren preventiemedewerkers hoe dat moet.

Vaardigheden van de preventiemedewerker 

Voor preventiemedewerkers en andere arboverantwoordelijken is het belangrijk te beschikken over de juiste vaardigheden (tool). Adviseren, informeren en overtuigen horen daarbij. Als werknemers begrijpen waarom ze instructies moeten opvolgen en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen, is het makkelijker voor ze om dit ook te doen. Laten zien wat de positieve gevolgen zijn van veilig gedrag werkt beter dan wijzen op de fouten. Dat begint bij het geven van voorlichting.

Bekijk hier het filmpje.