Quickscan geeft profiel preventiemedewerker

20 november 2015 | Door redactie

TNO en inPreventie hebben de quickscan Profiel voor Preventiemedewerkers gelanceerd. Daarmee krijgt u een indicatie van het profiel van de preventiemedewerker en de tijd die ongeveer nodig is om de taken uit te voeren. De scan is gratis.

Uw OR krijgt een duidelijk profiel van de preventiemedewerker met de quickscan van TNO en inPreventie, gericht op de situatie in uw organisatie. Zo wordt er rekening gehouden met de bedrijfsgrootte, de branche en risico’s in de organisatie. Na het invullen van de gegevens voor de quickscan krijgt u advies over:

  • de taken van de preventiemedewerker;
  • de kennis en vaardigheden (tool) waarover hij moet beschikken;
  • een inschatting van de hoeveelheid tijd die nodig is om de taken uit te voeren.

De resultaten kunt u printen en doorsturen naar de bestuurder, zodat u ze later in de vergadering kunt bespreken.

Instemmingsrecht bij aanstellen preventiemedewerker

Elke organisatie met werknemers in dienst is verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen, maar het verschilt per onderneming welke taken de preventiemedewerker op zich moet nemen. Dat hangt namelijk af van de risico’s die er zijn. Hoeveel tijd de uitvoering van deze taken kost, is  lastig in te schatten. Uw OR heeft instemmingsrecht rondom de aanstelling van een preventiemedewerker (bijvoorbeeld over het takenpakket). Maar in de toekomst krijgt u misschien zelfs invloed op de keuze voor de kandidaat die de taken van de preventiemedewerker op zich gaat nemen.