Wat doet een arbeids- en organisatiekundige in zijn rol als kerndeskundige?

17 mei 2021

De preventiemedewerker moet samenwerken met en adviseren aan de vier kerndeskundigen die in de Arbowet staan. Eén van die arbokerndeskundigen is de arbeids- en organisatiekundige. Wat doet een arbeids- en organisatiekundige precies?

De arbeids- en organisatiedeskundige adviseert en begeleidt organisaties bij het gezond en gemotiveerd inzetbaar houden van medewerkers. Bevlogenheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn hierbij belangrijke onderwerpen. Daarnaast heeft hij aandacht voor omgaan met verzuim binnen de organisatie, met bijzondere aandacht voor werkstress.

Overlap

De functie van arbeids- en organisatiedeskundige overlapt enigszins met die van de bedrijfsarts, omdat die zich ook bezig houdt met verzuim en duurzame inzetbaarheid.

Samenwerking met de preventiemedewerker

De preventiemedewerker kan de arbeids- en organisatiedeskundige veel vertellen over de cultuur binnen de organisatie, de motivatie van de gemiddelde medewerker en de rol die het management daarbij speelt. Met zijn kennis van de inhoud van het werk kan de preventiemedewerker daarnaast een goede bron van informatie zijn over belastende factoren in het werk.

De arbeids- en organisatiedeskundige kan de preventiemedewerker veel vertellen over de aanpak en preventie van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), een goed beleid om duurzame inzetbaarheid te bevorderen et cetera.