Aandachtspunten noodzakelijkheidscriterium

11 september 2014 | Door redactie

Vanaf 1 januari 2015 is uw organisatie verplicht om met de werkkostenregeling (WKR) te werken. Hierdoor krijgt u bij het vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen van gereedschap en apparatuur te maken met het noodzakelijkheidscriterium.

U las in het bericht ‘Per 2015 vrije ruimte van de WKR omlaag’ al over de plannen van de regering om per 2015 het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium te introduceren voor gereedschap en communicatie- en computerapparatuur. Op dit moment hangt onder de WKR de fiscale behandeling van een tablet nog af van de diameter van het scherm. Tablets met een diameter boven de zeven inch kan uw organisatie pas onbelast ter beschikking stellen bij 90% zakelijk gebruik, terwijl kleinere tablets al onbelast ter beschikking kunnen worden gesteld als het zakelijk gebruik meer dan 10% is. Vergoedingen en verstrekkingen van tablets zijn onder de WKR nu altijd belast.

Noodzakelijkheidscriterium biedt u meer flexibiliteit

Het noodzakelijkheidscriterium is een open norm die ervan uitgaat dat u voorzieningen die u in het kader van de bedrijfsvoering noodzakelijk vindt, aan de werknemer kunt vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen zonder dat u fiscaal rekening hoeft te houden met een eventueel privévoordeel van de werknemer. Dit geeft u veel meer flexibiliteit in het uitdelen van apparatuur. De keerzijde van de medaille is dat het principe wordt losgelaten dat privévoordeel altijd moet worden belast. Dat kan een hoop onduidelijkheid met zich meebrengen. Wie bepaalt welke zaken werkelijk essentieel zijn voor het werk?

Het noodzakelijkheidscriterium kent twee voorwaarden:

  • De werknemer moet het gereedschap of apparaat echt gebruiken voor zijn werk. Het hangt dus van zijn functie af welke vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen noodzakelijk zijn.
  • Uw organisatie moet het gereedschap of apparaat volledig betalen. Dat betekent dat u noodzakelijke vergoedingen en verstrekkingen in principe niet in een cafetariasysteem kunt onderbrengen. In dat geval betaalt de werknemer immers mee.

Kabinetsplannen voor 2015 op een rijtje in Prinsjesdagnieuwsbrief

De veranderingen in de WKR worden komende dinsdag gepresenteerd in de Prinsjesdagstukken. Volg de maatregelen door u gratis in te schrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief van Rendement. Op Prinsjesdag ontvangt u dan een uitgebreide nieuwsbrief waarin de kabinetsplannen voor 2015 zijn uitgewerkt en toegelicht.