Akkoord bereikt over de begroting 2015

28 augustus 2014 | Door redactie

Het kabinet heeft samen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt over de begroting voor 2015. Op Prinsjesdag (16 september) maakt het kabinet de plannen voor 2015 bekend.

De afgelopen twee weken heeft het kabinet met de oppositiepartijen onderhandeld over de begroting voor 2015. Dit jaar was er ongeveer € 1 miljard extra te verdelen en waren er geen bezuinigingen nodig. Het bereikte akkoord is volgens minister Dijsselbloem van Financiën een voorzichtige begroting. De begroting houdt rekening met de beperkte ruimte en met de onzekerheden op internationaal gebied. De meeste mensen gaan er volgend jaar een klein beetje op vooruit.

Extra geld voor lastenverlichting

De partijen zijn overeengekomen om € 500 miljoen extra vrij te maken voor lastenverlichting. Deze lastenverlichting moet ten goede komen aan de mensen in de eerste belastingschijf. Eerder was al een lastenverlichting voor 2015 toegezegd van € 500 miljoen. Dit moet zorgen voor een lichte koopkrachtstijging. Daarnaast komt er € 100 miljoen extra voor defensie, € 375 miljoen voor de opvang van asielzoekers en € 500 miljoen voor noodhulp. Volgend jaar gaat de zorgpremie met € 114 omhoog en stijgt het eigen risico waarschijnlijk van € 360 naar € 375.

Alle wijzigingen op een rijtje

Op dinsdag 16 september presenteert het kabinet alle plannen voor 2015 aan de Tweede Kamer. Toch is de eerste maatregel al uitgelekt. Bronnen in Den Haag melden namelijk dat het kabinet van plan is om het lage BTW-tarief op arbeidskosten bij verbouwingen en renovaties met zes maanden te verlengen.
Rendement zet op Prinsjesdag alle wijzigingen voor u op een rijtje. U ontvangt eerst een beknopt verslag van de opvallendste maatregelen en later op de avond een uitgebreide Prinsjesdag-nieuwsbrief waarin de plannen van het kabinet voor 2015 zijn uitgewerkt en toegelicht. Schrijf u nu in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief, zodat u dan direct wordt bijgepraat!