BTW op de podiumkunsten weer naar 6%

7 mei 2012 | Door redactie

Amper een jaar na de invoering van het hoge BTW-tarief op de podiumkunsten wordt de maatregel weer teruggedraaid. De BTW op de podiumkunsten gaat weer terug naar 6%. Dit was een van de afspraken van de nieuwe bezuinigingspartners van het demissionaire kabinet. Het is nog onduidelijk of de verlaging ingaat per 1 juli 2012 of 1 januari 2013.

De BTW-verhoging voor onder meer festivals en concerten was al sinds de invoering van de maatregel in juli 2011 omstreden. Belangenorganisaties voor de podiumkunsten spanden een kort geding aan tegen de staat, omdat de verhoging niet gold voor toegang tot bijvoorbeeld de dierentuin of de bioscoop. De organisaties vingen echter bot en de BTW-verhoging werd toch doorgezet. Hierover heeft u vorig jaar al kunnen lezen in het bericht ‘BTW-verhoging podiumkunsten blijft van kracht’.

Bezuinigen om begrotingstekort te beperken

In het bericht ‘Bezuinigingen raken ook uw organisatie’ op Bestuur Rendement kon u onlangs al lezen dat er heel wat wijzigingen op stapel staan die uw organisatie en uw werknemers hard zullen treffen. De maatregel om het hoge BTW-tarief van 19% te verhogen naar 21% is daar één van. De bezuinigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het Nederlandse begrotingstekort weer binnen het door Europa gestelde maximum van 3% past. Overigens zorgen de bezuinigingsmaatregelen er voor dat het BTW-tarief voor beeldende kunst juist omhoog gaat van 6%, via 19 naar 21%.