Doorverkoop bedrijfspand voordeliger

3 september 2012 | Door redactie

In de huidige vastgoedmarkt kan het best lastig zijn om een bedrijfspand op te kopen en het pand daarna te verkopen binnen 6 maanden om dubbele overdrachtsbelasting te voorkomen. Om hieraan tegemoet te komen heeft staatssecretaris Weekers van Financiën de termijn voor het claimen van een vermindering van overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een bedrijfspand verlengd van 6 naar 36 maanden. Deze verruiming zal ook gaan gelden voor woningen.

Onder de huidige regeling is er een vermindering van overdrachtsbelasting mogelijk als u een bedrijfspand binnen zes maanden na aanschaf doorverkoopt. De nieuwe verkrijger betaalt dan alleen overdrachtsbelasting over de meerwaarde en de eventuele andere vergoedingen. De eerder geheven overdrachtsbelasting komt in mindering op het bedrag aan overdrachtsbelasting van de nieuwe verkrijger. Hierdoor betaalt de nieuwe verkrijger dus minder voor het pand en dat is een voordeeltje dat u kunt gebruiken bij de verkoop van het pand.

Ingang per 1 september 2012

Het is op dit moment echter erg lastig om een bedrijfspand snel te verkopen. Zo is het voor bedrijven moeilijk om panden op te kopen en te renoveren en deze ook weer binnen 6 maanden te verkopen. Om deze partijen meer ruimte te geven wil de staatssecretaris de termijn van 6 maanden verlengen naar 36 maanden. De staatssecretaris heeft deze maatregel opgenomen in een beleidsbesluit dat in werking treedt op 1 september 2012. Daarnaast komt de regeling terug in het Belastingplan 2013. De maatregel blijft gelden tot 1 januari 2015. Dit moet de vastgoedmarkt weer een beetje op gang helpen.