Economische groei 2019 2,6%, koopkrachtstijging 1,5%

17 september 2018 | Door redactie

Uit de Miljoenennota die morgen wordt gepresenteerd tijdens Prinsjesdag, maar toch weer is uitgelekt, blijkt dat de economische groei voor 2019 2,6% gaat bedragen. Dit percentage is hoger dan een paar maanden geleden nog werd verwacht.

De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar qua koopkracht met 1,5% op vooruit. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een aanpassing van de tarieven voor de inkomstenbelasting. Deze tarieven worden namelijk lager. Daarentegen gaat wel het lage BTW-tarief van 6 naar 9% waardoor onder andere de dagelijkse boodschappen duurder worden. Ook de energierekening en de premies voor de zorgverzekering gaan omhoog. Maar ondanks deze stijgingen zou zo’n 96% van de bevolking er toch op vooruit moeten gaan.

Meer geld naar onderwijs, defensie en veiligheid

Het begrotingsoverschot komt uit op 1%. Met dat geld wordt onder meer de staatschuld afgelost. De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 320.000 personen. De uitgaven van het kabinet gaan ook flink omhoog. Er gaat veel meer geld naar onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. Financiën waarschuwt dat de economie weleens een klap zou kunnen krijgen door de aanstaande Brexit en dreigende handelsoorlogen.

Plannen worden uitgeplozen door redactie

De plannen die uit het Prinsjesdagkoffertje komen, worden door de redactie van Rendement uitgeplozen en op een rijtje gezet in verschillende Prinsjesdagnieuwsbrieven. Alles over deze Prinsjesdag kunt u vinden op rendement.nl/belastingen/prinsjesdag