Einde BTW-integratieheffing per 1 januari 2014

17 september 2013 | Door redactie

Het kabinet schaft per 1 januari 2014 de BTW-integratieheffing af. U krijgt bijvoorbeeld met deze heffing te maken als u leegstaande kantoorpanden laat ombouwen tot huurwoningen. Straks hoeft u dus geen rekening meer mee te houden met die integratieheffing.

Als uw onderneming goederen vervaardigt of goederen laat vervaardigen waarbij u zelf bijvoorbeeld grond, een leeg kantoorpand of personeel ter beschikking stelt, kunt u tegen de BTW-integratieheffing aanlopen. U moet dan  BTW betalen over de waarde van de ingebrachte grond of het kantoorpand. De regels voor deze heffing zijn zeer complex en leiden vaak tot verwarring.

Afschaffing moet woningmarkt stimuleren

In de praktijk lopen ondernemingen vooral tegen de BTW-integratieheffing aan bij het verhuren van woningen die ze laten vervaardigen op eigen grond. Ook schrikt deze heffing ondernemingen af om leegstaande kantoorpanden om te laten bouwen tot huurwoningen. Met het afschaffen van de BTW-integratieheffing hoopt het kabinet dan ook de woningmarkt te stimuleren.

Stel gratis uw Prinsjesdag-vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!