Geen verbetering luchtvaart? Dan vliegbelasting in 2021!

12 oktober 2017 | Door redactie

Het kabinet wil dat luchtvaartmaatschappijen schone(re) vliegtuigen en biobrandstof inzetten. Als deze milieumaatregelen niet de gewenste effecten hebben, komt er vanaf 2021 een heffing op vliegtickets. Dat blijkt uit het regeerakkoord.

Er komt een nieuwe Luchtvaartnota die de periode 2020-2040 gaat bestrijken, zo blijkt uit het regeerakkoord 2017 (tool). In de nota zal onder meer staan dat de overheid het aan de luchtvaartmaatschappijen wil overlaten om met maatregelen te komen die beter zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld de inzet van schone(re), minder lawaaierige vliegtuigen en het gebruik van biobrandstof. Mochten deze maatregelen niet de gewenste effecten sorteren, dan zal de overheid in 2021 een vliegbelasting invoeren.

Mogelijke heffing op vliegtickets

De heffing op vliegtickets bedraagt dan € 7 voor vluchten binnen Europa en € 40 voor vluchten daarbuiten. De kosten van een (zaken)reis (tools) zullen hierdoor oplopen. Criticasters zijn sowieso niet te spreken over de voorgenomen vliegbelasting. Zij vrezen dat sommige reizigers hun heil net over de grens zullen zoeken; verschillende Belgische en Duitse luchthavens zijn namelijk prima bereikbaar vanuit Nederland.