Hypotheekrenteaftrek voor bestaande leningen

18 september 2012 | Door redactie

Er komen geen extra vereisten voor de hypotheekrenteaftrek van bestaande leningen. Van een bestaande lening is in ieder geval sprake als het gaat om een lening die op 31 december 2012 al bestond. In het overgangsrecht zijn hierop nog wel twee aanvullingen en een beperking opgenomen.

Voor bestaande leningen kunt u na 31 december 2012 dus nog gewoon profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Het begrip ‘bestaande lening’ is in het overgangsrecht verder uitgebreid voor de volgende situaties:

  • U heeft in 2012 een eigen woning verkocht en pas in 2013 weer een woning gekocht. In de tussentijd heeft u bijvoorbeeld een andere woning gehuurd. Op 31 december is er dan geen bestaande schuld. De bestaande eigenwoningschuld is dan het bedrag van de schuld net vóór de verkoop van de woning in 2012.
  • U bent op 31 december 2012 een onherroepelijke schriftelijke overeenkomst tot koop aangegaan, terwijl de levering pas in 2013 is. Deze eigenwoningschuld kunt u aanmerken als ‘bestaande lening’.
  • U heeft op 31 december 2012 een koop-aannemingsovereenkomst afgesloten, maar de woning is nog niet geleverd. Ook dan is sprake van een ‘bestaande lening’.

Beperking bestaande lening

Het is echter ook mogelijk dat u op 31 december 2012 over twee woningen beschikt. In het overgangsrecht is opgenomen dat enkel de eigenwoningschuld op de overblijvende eigen woning is aan te merken als ‘bestaande lening’.
Door het oversluiten van de lening of het aflopen van de rentevasteperiode verandert een ‘bestaande lening’ niet in een ‘nieuwe lening’. Alleen de omvang van de ‘bestaande lening’ is van belang.