Iedereen krijgt in 2017 wat meer te besteden

9 september 2016 | Door redactie

RTL heeft weer de hand weten te leggen op een deel van de Prinsjesdagplannen voor volgend jaar. Op dinsdag 20 september worden de begrotingen en fiscale plannen voor 2017 officieel gepresenteerd.

In de stukken voor Prinsjesdag 2016, waarvan een gedeelte al bekend was,  geeft het kabinet aan bovenop de eerder geplande extra € 1,2 miljard, nog eens € 300 miljoen extra te willen uitgeven.  Van deze in totaal € 1,5 miljard gaat € 450 miljoen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, krijgt het ministerie van Defensie € 300 miljoen en ontvangt het ministerie van Onderwijs € 200 miljoen.

Toeslagen en ouderenkorting worden verhoogd

Om de armoede onder kinderen aan te pakken wordt € 100 miljoen vrijgemaakt. Partners van chronisch zieken krijgen een bedrag van € 50 miljoen toebedeeld. Doordat de instroom van asielzoekers lager uitpakt dan geraamd, is er een meevaller van € 200 miljoen. Ook aan de Europese Unie hoeft ons land wat minder af te dragen (€ 300 miljoen). Om de koopkracht van vooral uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden te corrigeren, is besloten de zorgtoeslag, huurtoeslag, het kindgebonden budget en de ouderenkorting te verhogen. Er zijn nog geen fiscale maatregelen uit het Belastingplan 2017 bekend geworden. Deze zullen naar verwachting ook pas op Prinsjesdag 2016 (tool) openbaar worden.

Hoeveel gaat iedereen erop vooruit?

Door RTL is een koopkrachtmeting opgesteld voor een aantal verschillende doelgroepen naar aanleiding van de plannen, hoeveel gaat iedereen erop vooruit?    

Bijlagen bij dit bericht

De geschiedenis van Prinsjesdag
E-learning | VideoCollege 10 minuten