Kabinet heeft begroting voor 2015 rond

29 augustus 2014 | Door redactie

Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord bereikt over de plannen voor volgend jaar. Er zijn voor 2015 geen extra bezuinigingen nodig. De exacte plannen maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend.

De afgelopen twee weken heeft het kabinet met de oppositiepartijen onderhandeld over de begroting voor 2015. Dit jaar was er ongeveer € 1 miljard extra te verdelen en waren er geen bezuinigingen nodig. Het bereikte akkoord is volgens minister Dijsselbloem van Financiën een voorzichtige begroting. De begroting houdt rekening met de beperkte ruimte en met de onzekerheden op internationaal gebied. De meeste mensen gaan er volgend jaar een klein beetje op vooruit.

Meer lastenverlichting in 2015

De partijen zijn overeengekomen om € 500 miljoen extra vrij te maken voor lastenverlichting. Deze lastenverlichting moet ten goede komen aan de mensen in de eerste belastingschijf. Eerder was al een lastenverlichting voor 2015 toegezegd van € 500 miljoen. Dit moet zorgen voor een lichte koopkrachtstijging. Daarnaast komt er € 100 miljoen extra vrij voor defensie, € 375 miljoen voor de opvang van asielzoekers en € 500 voor noodhulp. Volgend jaar gaat de zorgpremie met € 114 omhoog en stijgt het eigen risico waarschijnlijk van € 360 naar € 375.

Verlenging lage BTW-tarief bij verbouwing

Op dinsdag 16 september presenteert het kabinet alle plannen voor 2015 aan de Tweede Kamer. Toch is de eerste maatregel al uitgelekt. Bronnen in Den Haag melden namelijk dat het kabinet van plan is om het lage BTW-tarief op arbeidskosten bij verbouwingen en renovaties met zes maanden te verlengen.