Kabinet wil autobelastingen hervormen

15 september 2014 | Door redactie

De verwachting is dat het kabinet morgen op Prinsjesdag de hervormingen in de autobelastingen bekendmaakt. Waarschijnlijk gaan werknemers met een leaseauto die relatief erg vervuilend is, meer belasting betalen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van deze fiscale autoplannen zodat u uw werknemers duidelijk kunt informeren over de veranderingen.

Eigenlijk was het plan om het wetsvoorstel voor hervorming van de autobelastingen (BPM, MRB en bijtelling) al in juni naar de Kamer te sturen, maar dat bleek niet haalbaar. Bronnen in Den Haag melden nu dat het kabinet zijn fiscale autoplannen voor 2016 tot en met 2019 op Prinsjesdag bekend gaat maken. Eerder werd nog gezegd dat de autoplannen pas na Prinsjesdag bekend zouden worden.

Mogelijk verandering van lage bijtellingspercentages

Het ziet ernaar uit dat in de nieuwe plannen de verlaagde bijtellingspercentages voor zuinige auto’s op de schop gaan. Deze lagere tarieven van 4%, 7%, 14% en 20% zijn zo’n groot succes dat ze de schatkist heel veel geld kosten. Meer dan de helft van de nieuwe leaseauto’s valt nu in een lagere bijtellingscategorie dan de standaard 25%. Mogelijk verdwijnen de lagere percentages zelfs helemaal. Een andere optie is dat de bijtellingspercentages meer getrapt worden, zodat één gram per kilometer verschil in CO2-uitstoot niet meteen 6 procentpunt verschil in bijtelling kan betekenen.

Daarnaast betalen veel autobezitters een lage belasting bij aanschaf (BPM) terwijl de auto wel behoorlijk vervuilend is. Autofabrikanten kunnen namelijk makkelijk de test beïnvloeden waaruit blijkt hoeveel CO2 een auto uitstoot. Het kabinet wil dat aanpakken, zodat eigenaren van vervuilende auto's meer belasting gaan betalen.

Meld u aan voor Prinsjesdag-nieuwsbrief

De fiscale autoplannen worden gepresenteerd in de Prinsjesdagstukken. Volg de plannen door u gratis in te schrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief van Rendement. Op Prinsjesdag ontvangt u dan een uitgebreide nieuwsbrief waarin de kabinetsplannen voor 2015 zijn uitgewerkt en toegelicht.