Laag BTW-tarief verbouwing tot 1 juli 2015

16 september 2014 | Door redactie

Om de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren, heeft het kabinet besloten om het lage BTW-tarief van 6% op verbouwingen opnieuw te verlengen en wel naar 1 juli 2015. In de begrotingsafspraken van 2014 was de einddatum van de tijdelijke BTW-verlaging al verschoven van 1 maart 2014 naar 31 december 2014. Deze nieuwe verlenging betekent dat u over verbouwingen of renovaties die vóór 1 juli 2015 zijn afgerond 6% BTW blijft betalen in plaats van 21%.

De verlaging van het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw is per 1 maart 2013 verlaagd van 21% naar 6%. Het lage tarief is van toepassing op het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) een woning. Ook aanleg en onderhoud van de tuin door bijvoorbeeld hoveniers valt onder het 6%-tarief.

Nieuwe woningen komen niet in aanmerking voor het 6%-tarief

De maatregel geldt alleen voor een woning die meer dan twee jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. Nieuwe woningen komen dus niet in aanmerking. De verlenging van de periode dat het lage BTW-tarief op de arbeidskosten bij verbouwingen geldt, moet een extra impuls geven aan de werkgelegenheid in de bouw.

Laag BTW-tarief geldt alleen voor de arbeidskosten

De BTW-verlaging van 21% naar 6% geldt alleen voor de arbeidskosten en voor projecten waarbij de werkzaamheden worden afgerond in de periode vanaf 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. Het is verstandig om dit in offertes duidelijk te maken. U kunt bijvoorbeeld een inschatting van loonkosten apart opnemen in uw offerte met daarbij de vermelding dat de  6% BTW geldt als de werkzaamheden voor 1 juli 2015 zijn afgerond.