Lening aflossen voor hypotheekrenteaftrek

6 september 2012 | Door redactie

Gaat u volgend jaar een nieuwe hypotheek afsluiten, dan krijgt u alleen nog hypotheekrenteaftrek als u de lening ook daadwerkelijk gaat aflossen. Dit blijkt uit de plannen van staatssecretaris Weekers.

In het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn de partijen overeengekomen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. De aftrek zal alleen nog mogelijk moeten zijn voor hypotheken die ook afgelost worden. Staatssecretaris Weekers van Financiën had echter nog wel wat extra tijd nodig om de plannen uit te werken. De plannen zouden in het Belastingplan 2013 terecht komen, maar ze zijn al iets eerder uitgelekt.

Nieuwe hypotheken

Uit de uitgelekte plannen blijkt nu dat nieuwe hypotheken alleen nog in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek als de leningen ook echt afgelost worden. De staatssecretaris wil in de wet geen uitzondering opnemen voor aflossingsvrije hypotheken waarbij het fiscale voordeel elk jaar met 1/30ste afneemt. Dit zou namelijk niet uit te voeren zijn voor de Belastingdienst. Het gevolg is dat volgend jaar alleen annuïtaire en lineaire hypotheken voor aftrek in aanmerking komen. Bestaande hypotheken zullen niet te maken krijgen met deze beperking. De beperking zal gaan gelden voor nieuwe hypotheken die na 1 januari 2013 worden afgesloten.