Meerderheid in Eerste Kamer voor Belastingplan

8 december 2015 | Door redactie

Het kabinet heeft de steun van D66 gekregen voor het Belastingplan 2016. Hierdoor is er een meerderheid in de Eerste Kamer, zodat het Belastingplan kan worden aangenomen. De € 5 miljard lastenverlichting gaat er volgend jaar dus wel komen.

De Tweede Kamer was eerder dit jaar al akkoord gegaan met de maatregelen uit het Belastingplan 2016. De Eerste Kamer zou echter een lastiger obstakel worden, omdat daar geen meerderheid voor de plannen was. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de afgelopen dagen flink moeten onderhandelen om meer steun te krijgen voor het Belastingplan 2016. Uiteindelijk is het gelukt om D66 toch mee te krijgen.

Extra vergroenende maatregelen

Waarschijnlijk moet het plan nog wel een beetje worden aangepast. D66 zou namelijk wel extra ‘vergroenende’ maatregelen in het Belastingplan 2016 willen hebben in ruil voor de stemmen in de Eerste Kamer. Hierbij zou het gaan om een vergroeningsmaatregel van € 100 miljoen voor huiseigenaren die energiebesparingsmaatregelen treffen. Het kabinet zal de kinderopvangtoeslag per 2017 ook structureel verhogen met € 100 miljoen extra. Daarnaast zal het kabinet in 2016 met een wetsvoorstel komen dat ervoor moet zorgen dat een deel van de belastingdruk verschuift naar gemeenten. De lasten op arbeid dalen daardoor voor werkgevers. Deze toezegging staat echter los van het Belastingplan.

Wijzigingen in Belastingplan 2016

Verder komt er een novelle (wijzigingen van wetsvoorstellen die al bij de Eerste Kamer liggen) op het Belastingplan 2016 waarin de volgende maatregelen zijn opgenomen:

  • per 2017 is er structureel € 100 miljoen extra beschikbaar voor de ouderenkorting;
  • het heffingvrije vermogen voor box 3 gaat per 2016 met € 3.000 omhoog en komt daardoor met de inflatiekorting uit op € 24.437;
  • ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel gaat het tarief in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting per 2016 met 0,2%-punt en per 2017 met 0,3%-punt minder omlaag. Het tarief van de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting komt daardoor per 2016 uit op 40.4%.   

Problemen van de baan

Nu er voldoende steun is in de Eerste Kamer, zijn ook de mogelijke problemen voor de voorlopige aanslagen en aangifte loonheffingen van de baan. Een latere correctie is daardoor niet meer nodig.