Onduidelijkheid afschaffing reisvergoeding

7 juni 2012 | Door redactie

Het is nog maar de vraag of de onbelaste reiskostenvergoeding volgend jaar wordt afgeschaft. Dit is namelijk niet opgenomen in de uitwerking van de fiscale maatregelen uit het begrotingsakkoord. Het ziet er naar uit dat de behandeling van het wetsvoorstel in het nieuwe parlement zal plaatsvinden. De kans dat de maatregel in de huidige vorm wordt ingevoerd is daarom klein.

Het wetsvoorstel met de uitwerking van de fiscale maatregelen uit het begrotingsakkoord is op 4 juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Premier Rutte heeft de Tweede en Eerste Kamer verzocht om vaart achter de behandeling te zetten, zodat de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 (pdf) nog voor het zomerreces is afgehamerd.
De afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding staat niet in het betreffende wetsvoorstel. Deze maatregel wordt pas uitgewerkt in het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gaat. Het ministerie van Financiën heeft namelijk meer tijd nodig om de geplande afschaffing netjes uit te werken tot een wet.

Behandeling maatregel uitgesteld                                          

U kon in het bericht ‘Wat gebeurt er met de reiskostenvergoeding?’ al het één en ander lezen over de invulling van deze bezuinigingsmaatregel. Het is nog maar de vraag of de maatregel op deze manier wordt ingevoerd. Het wetsvoorstel zal namelijk pas na de verkiezingen door de Tweede Kamer worden behandeld. Het is niet duidelijk of er dan nog een meerderheid voor het plan bestaat. Van de vijf partijen die het begrotingsakkoord sloten, hebben er vier in hun verkiezingsprogramma al afstand genomen van de maatregel of deze genuanceerd.