Ook BTW op beeldende kunst omlaag

25 mei 2012 | Door redactie

In navolging van het lage BTW-tarief op de podiumkunsten gaat ook de BTW op kunst- en verzamelobjecten naar 6%. Dit staat in het Lenteakkoord wat de vijfpartijencoalitie onlangs heeft gepresenteerd. De maatregel gaat in per 1 juli 2012.

Eerder las u al in het bericht ‘BTW op de podiumkunsten weer naar 6%’ dat de BTW op theater- en concertkaartjes weer terugging naar het lage BTW-tarief. Nu blijkt dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ook het hoge BTW-tarief voor de kunst naar beneden willen bij stellen. Dit betekent dat ook het werk van (beeldende) kunstenaars voortaan onder het 6%-tarief valt.

BTW-verhoging moet begrotingstekort opvullen

In het bericht ‘Het Lenteakkoord krijgt nog meer vorm’  kon u onlangs al lezen dat het akkoord van de Kunduz-coalitie heel wat wijzigingen met zich meebrengt. Eén van de maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen is  het hoge BTW-tarief van 19% te verhogen naar 21%. Deze maatregel wordt per 1 oktober 2012 van kracht. De bezuinigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het Nederlandse begrotingstekort weer binnen het door Europa gestelde maximum van 3% valt.