Op Prinsjesdag komen er nieuwe autoplannen

4 september 2014 | Door redactie

Het kabinet is van plan om de autobelastingen te hervormen. Vervuilende auto's moeten meer belasting bij aanschaf (BPM) gaan betalen. Daarnaast wil het kabinet het systeem van de bijtelling aanpassen. De exacte plannen maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend.

Eigenlijk was het plan om het wetsvoorstel voor hervorming van de autobelastingen (BPM, MRB en bijtelling) al in juni naar de Kamer te sturen, maar dat bleek niet haalbaar. Bronnen in Den Haag melden nu dat het kabinet zijn fiscale autoplannen voor 2016 tot en met 2019 op Prinsjesdag bekend gaat maken. Eerder werd nog gezegd dat de autoplannen pas na Prinsjesdag bekend zouden worden.

Verdwijnen van lage bijtellingspercentages

Het ziet ernaar uit dat in de nieuwe plannen de verlaagde bijtellingspercentages voor zuinige auto’s op de schop gaan. Deze lagere tarieven van 4%, 7%, 14% en 20% zijn zo’n groot succes dat ze de schatkist heel veel geld kosten. Meer dan de helft van de nieuwe leaseauto’s valt nu in een lagere bijtellingscategorie dan de standaard 25%. Mogelijk verdwijnen de lagere percentages zelfs helemaal. Een andere optie is dat de bijtellingspercentages meer getrapt worden, zodat één gram per kilometer verschil in CO2-uitstoot niet meteen 6 procentpunt verschil in bijtelling kan betekenen.
Daarnaast betalen veel autobezitters een lage belasting bij aanschaf (BPM) terwijl de auto wel behoorlijk vervuilend is. Autofabrikanten kunnen namelijk makkelijk de test beïnvloeden waaruit blijkt hoeveel CO2 een auto uitstoot. Het kabinet wil dat aanpakken, zodat eigenaren van vervuilende auto's meer belasting gaan betalen.

Nieuwsbrief over Prinsjesdag

Als u de maatregelen wilt volgen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, bent u bij Rendement aan het goede adres: u kunt zich gratis inschrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief. Op Prinsjesdag ontvangt u dan eerst een beknopt verslag van de ingrijpendste maatregelen die voor 2015 op stapel staan. Later op de avond ontvangt u – zoals u van Rendement gewend bent – de speciale extra Prinsjesdag-nieuwsbrief waarin de plannen van het kabinet voor 2015 zijn uitgewerkt en toegelicht.