Prinsjesdagnieuws over de rekenrente

14 september 2015 | Door redactie

Op Prinsjesdag maakt het kabinet de plannen voor de komende jaren bekend. De eerste nieuwe maatregelen zijn onlangs al uitgelekt. Ook de voornemens voor de rekenrente bij spaartegoeden zijn op straat komen te liggen.

In het nieuwsartikel ‘Het eerste Prinsjesdagnieuws is bekend’ kon u al lezen dat het kabinet onder andere maatregelen gaat nemen op het gebied van de belasting over spaartegoeden. Op dit moment gaat de Belastingdienst er nog vanuit dat ondernemers voor de inkomstenbelasting een rendement van 4% behalen op hun spaar- en beleggingstegoeden. Deze ondernemers moeten over dit rendement 30% belasting betalen in box 3. Zij betalen dus per saldo 1,2% belasting over het inkomen uit sparen en beleggen. 

Hogere spaartegoeden worden zwaarder belast

Uit de uitgelekte stukken blijkt dat dit systeem gaat wijzigen. Spaartegoeden tot € 125.000 worden in de toekomst minder belast. Hogere spaartegoeden worden daarentegen zwaarder aangeslagen. De rekenrente zal voor de tegoeden tot € 125.000 geen 4% meer bedragen. Naar verwachting zal er in de toekomst een variabele rekenrente komen voor deze groep tegoeden. Minister-president Rutte heeft deze voornemens bij de beantwoording van Kamervragen (pdf) niet bevestigd. Het exacte percentage is waarschijnlijk afhankelijk van de gemiddelde rentestand uit de vijf voorafgaande jaren. Als er sprake is van een spaarsaldo dat niet groter is dan € 25.000, hoeft er geen belasting te worden betaald. Op dit moment ligt deze grens op € 21.000.

Al het relevante Prinsjesdagnieuws op een rijtje

Rendement.nl zorgt ervoor dat u volledig op de hoogte bent van de gepresenteerde maatregelen die voortvloeien uit de Miljoenennota 2016 en het Belastingplan 2016. Schrijf u gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en u ontvangt al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Op de themapagina Prinsjesdag 2015 vindt u bovendien al het relevante Prinsjesdagnieuws op een rijtje.