Renteaftrek in de VPB verder beperkt

10 oktober 2017 | Door redactie

Per 2019 komt er een nieuwe maatregel om de renteaftrek in de vennootschapsbelasting (VPB) verder te beperken. Het nieuwe kabinet voldoet hiermee aan een Europese richtlijn die belastingontwijking moet voorkomen.

De renteaftrekbeperking dient ter financiering van het verlagen van de VPB en het afschaffen van de dividendbelasting. Op basis van deze zogenoemde ‘earnings stripping-maatregel’ is de rente van uw organisatie niet langer aftrekbaar voor zover het saldo van de verschuldigde en ontvangen rente meer bedraagt dan maximaal 30% van het brutobedrijfsresultaat. Daarnaast komt er een drempel van € 1 miljoen aan rente.

Geen gebruik van groepsescape

Het nieuwe kabinet gaat echter geen gebruikmaken van een groepsescape, die volgens de richtlijn wel mogelijk is. Daarnaast heeft de nieuwe aftrekbeperking tot gevolg dat enkele bestaande maatregelen zullen verdwijnen. Een uitzondering geldt voor de specifieke renteaftrekbeperking voor winstdrainage. Deze voorstellen van het nieuwe kabinet moeten de financiering met eigen vermogen aantrekkelijker maken.