Scherpere en kortere WW-uitkering in de maak

De plannen voor de modernisering van de Werkloosheidswet zijn niet opgenomen in de Prinsjesdagstukken, maar worden wel beschreven in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De WW-uitkering vanuit de overheid wordt ingekort naar maximaal twee jaar en aangescherpt, zodat werken vaker loont.

17 september 2013 | Door redactie

Het is de bedoeling dat het aantrekkelijker wordt om te werken, dan om een WW-uitkering te ontvangen. Een aanscherping van de definitie van passende arbeid moet de uitstroom uit de WW bevorderen. Werknemers moeten sneller passend werk accepteren en werken is dan vaker lonend. Ook komt er meer aandacht voor van-werk-naar-werkbegeleiding.

Maximaal 24 maanden WW-uitkering vanuit de overheid

Daarnaast wordt de duur van de door de overheid gefinancierde WW-uitkering verkort van 38 naar 24 maanden. Ook dit is conform de afspraken die eerder in het sociaal akkoord waren gemaakt.
De wijziging van de WW en de aanpassing van het ontslagrecht zijn opgenomen in het wetsontwerp Werk en zekerheid. Dit wetsontwerp is onlangs naar de Raad van State gestuurd naar advies. Als de Tweede en Eerste kamer akkoord gaan met dit voorstel, zijn de wijzigingen een feit. 

Stel gratis uw Prinsjesdag-vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!