De Belastingdienst kan straks sneller een vergrijpboete opleggen bij de ontvangst van de definitieve beschikking toeslagen. De fiscus mag straks namelijk al een boete opleggen als het vergrijp is begaan in de aanvraag- en voorschotfase van de toeslagprocedure. Geeft de belastingplichtige opzettelijk een verkeerd inkomen door in de voorschotfase en de fiscus kan dit bewijzen, dan kan de belastingplichtige een vergrijpboete tegemoet zien.
Momenteel kan de fiscus alleen een vergrijpboete opleggen als de overtreding na de definitieve berekening van de toeslag is geconstateerd. Daar komt straks dus door bovenstaande wijziging verandering in.
Heeft de belastingplichtige al vaker geen- of onjuiste informatie verschaft, dan mag de fiscus in de toekomst een vergrijpboete opleggen van maximaal 150% (nu 100%) van het ten onrechte uitbetaalde bedrag aan toeslag.
Ook het ‘niet in Nederland belastbaar inkomen’ (ninbi) telt mee als toetsingscriterium voor toeslagen. Dit inkomen wordt bij beschikking vastgesteld. Als mensen niet reageren op vragen die de inspecteur stelt over het ninbi dan mag hij de hoogte van de tegemoetkoming zelf bepalen. En dus ook de toeslag stopzetten.