Spannende Prinsjesdagplannen voor de IB?

Wat zal er op het gebied van de inkomstenbelasting (IB) uit het Prinsjesdagkoffertje komen? Er blijft in ieder geval gesleuteld worden aan de box 3-heffing maar er wordt nog geen duidelijkheid verwacht over het blijven bestaan van de huidige heffing. De verwachting is dat het tarief van de IB in de eerste schijf voor 2022 heel licht zal gaan dalen.

2 september 2021 | Door redactie

Op 21 september is het weer zover. De fiscale en financiële plannen van het kabinet voor 2022 en wellicht ook latere jaren worden op Prinsjesdag bekendgemaakt. Er is al eerder door demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer een overzicht gestuurd van de wetsvoorstellen die waarschijnlijk in het pakket Belastingplan 2022 zijn opgenomen. Wat heeft het Prinsjesdagkoffertje dit jaar voor de IB in petto?

De waarschijnlijke plannen voor de IB

In het koffertje zitten waarschijnlijk de volgende plannen:

  • Verduidelijken van de precieze berekenwijze achterliggende parameters voor box 3 (geen materiële wijziging).
  • Herstel van technische nalatigheden van de Wet aanpassing box 3.
  • Invoering van STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie) en het afschaffen van de scholingsaftrek in de IB.
  • Vrijstelling voor de subsidie vaste lasten en subsidie financiering vaste lasten voor startende mkb-ondernemingen.
  • Wijziging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) voor buitenlands belastingplichtigen.
  • Vereenvoudigen van de aanvraagsystematiek voor de WBSO en het verduidelijken van de wetgeving op de op te voeren kosten en uitgaven S&O bij mededeling.
  • Wijzigingen van de eigenwoningregeling bij de gezamenlijke aankoop en financiering van een eigen woning door fiscale partners en ook bij het overlijden van een van de partners.

IB-tarief ietsje omlaag

De verwachting is dat het IB-tarief van 37,1% (2021) in 2022 naar 37,07% gaat. Voor AOW’ers daalt het van 19,2% naar 19,17% in 2022 in de eerste schijf. Voor het 49,5% is geen verandering te verwachten. De maximale aftrek voor bijvoorbeeld de hypotheekrente en alimentatie daalt van 43% naar 40%..