Toch een vrijstelling voor bepaalde oldtimers

Niet alle oldtimers krijgen volgend jaar te maken met het vervallen van de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB). De plannen uit het eerder overeengekomen oldtimerakkoord zijn nu als wet opgenomen in het Belastingplan 2014.

17 september 2013 | Door redactie

Voor motorrijtuigen van 40 jaar en ouder blijft per 1 januari 2014 een vrijstelling bestaan. Andere oldtimers krijgen in principe te maken met de motorrijtuigenbelasting, maar er is voor bepaalde oldtimers nog een overgangsregeling in de wet opgenomen. De overgangsregeling gaat gelden voor personen- en bestelauto’s die rijden op benzine, motorrijwielen, bussen en vrachtauto’s die op 1 januari 2014 26 jaar of ouder zijn, maar nog geen 40 jaar. Heeft u zo’n oldtimer, dan krijgt u niet gelijk het volledige tarief van de MRB opgelegd.

Niet van de openbare weg

Er geldt voor deze oldtimers slechts een kwarttarief met een maximumbedrag van € 120 per jaar. Hiervoor geldt nog wel de voorwaarde dat de voertuigen in december, januari en februari geen gebruik mogen maken van de openbare weg. In deze maanden mogen de oldtimers zich niet op de openbare weg bevinden en daar dus ook niet parkeren. De Belastingdienst zal hierop streng controleren. Maakt u in die periode toch gebruik van de openbare weg, dan kunt u een verzuimboete krijgen van maximaal € 4.920 en geldt het normale MRB-tarief.

Geen overgangsregeling

Niet alle oldtimers vallen echter onder de overgangsregeling. Personen- en bestelauto’s die rijden op diesel of autogas komen hiervoor niet in aanmerking en betalen per 1 januari 2014 gewoon het volledige tarief voor de MRB.

Stel gratis uw Prinsjesdag-vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!