Uitbreiding VPB-plicht bestuurdersbeloning

18 september 2012 | Door redactie

De plicht om vennootschapsbelasting (VPB) over bestuurdersbeloningen te betalen, wordt uitgebreid. Door deze uitbreiding is de mogelijkheid ontstaan om – naast de beloning voor formeel bestuurderschap – óók de beloning voor materiële bestuurswerkzaamheden of managementdiensten onder de VPB te laten vallen. Het gaat hierbij om werkzaamheden die door een in het buitenland gevestigde bv voor een Nederlandse bv worden verricht.

Tot voor kort was alleen over een beloning voor formeel bestuurderschap VPB verschuldigd in Nederland. Vooral Belgische bv’s speelden hier handig op in door bestuurswerkzaamheden en managementdiensten te verrichten voor in Nederland gevestigde bv’s. Nu de buitenlandse VPB-plicht met betrekking tot bestuurdersbeloningen is uitgebreid, ontspringen deze werkzaamheden niet langer de dans.

Belgische bv’s nu ook VPB verschuldigd

De uitbreiding heeft logischerwijs alleen gevolgen voor landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten om dubbele belasting te voorkomen. In dit verdrag is opgenomen dat de heffingsbevoegdheid over vergoedingen, voor in dit geval materiële bestuurswerkzaamheden, toekomt aan de staat waarin de bv gevestigd is waarvoor de werkzaamheden worden verricht.