Verwachte wijzigingen loonheffingen op Prinsjesdag 2021

9 september 2021 | Door redactie

Wat komt er naar verwachting op het gebied van de loonheffingen uit het Prinsjesdagkoffertje? Het kabinet kondigde eerder al de introductie van een gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding aan. Verder is de verwachting dat het tarief van de loonbelasting/premie volksverzekeringen voor 2022 heel licht daalt.

Op 21 september aanstaande is het de derde dinsdag van september: Prinsjesdag 2021. Op die dag maakt het demissionaire kabinet onder meer de voorstellen voor de wet Belastingplan 2022 en de wet Overige fiscale maatregelen 2022 bekend. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft al eerder aan de Tweede Kamer een overzicht gestuurd van de wetsvoorstellen die waarschijnlijk in het pakket Belastingplan 2022 zijn opgenomen. Wat heeft het Prinsjesdagkoffertje dit jaar voor de loonheffingen in petto? 

De waarschijnlijke plannen voor de loonheffingen 2022

Uit het koffertje komen waarschijnlijk de volgende plannen: 

  • Een gerichte vrijstelling voor de vergoeding voor thuiswerkkosten. Welke voorwaarden hieraan verbonden worden, is nu nog onbekend. Met de vrijstelling verdwijnt hopelijk de onzekerheid over de fiscale behandeling van thuiswerkkosten.
  • De verhoging van de vrije ruimte voor het jaar 2021. De Tweede en Eerste Kamer moeten namelijk nog instemmen met de reeds aangekondigde verhoging van de vrije ruimte van 1,7% naar 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom.
  • De mogelijkheid om aandelenoptierechten fiscaal aantrekkelijker te kunnen verstrekken als loon.
  • Vereenvoudigen van de aanvraagsystematiek voor de WBSO en het verduidelijken van de wetgeving op de op te voeren kosten en uitgaven S&O bij mededeling. 

Tarief loonbelasting/premie volksverzekeringen 2022 ietsje omlaag

De verwachting is dat het tarief van de loonbelasting/premie volksverzekeringen van 37,1% (2021) in 2022 naar 37,07% daalt. Voor AOW’ers gaat het van 19,2% naar 19,17% in 2022 in de eerste schijf. In het hoogste tarief van 49,5% is geen verandering te verwachten. De definitieve cijfers volgen natuurlijk op Prinsjesdag. De hoogtes van de diverse loonheffingskortingen voor 2022 zullen ook op die dag bekend worden gemaakt.

 

Bijlagen bij dit bericht