Vrijstelling kapitaalverzekering verdwijnt

18 september 2012 | Door redactie

De voorwaarde dat u de lening gedurende de looptijd moet aflossen maakt de vrijstelling voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) ook overbodig. Deze vrijstelling zal dus verdwijnen. Het kabinet stimuleert immers niet meer dat u pas aan het einde van de looptijd de hypotheek aflost.

Bij een kapitaalverzekering betaalt u elke maand of jaarlijks een bedrag aan een verzekeringsmaatschappij. Zo bouwt u een bedrag (inclusief rente) op dat de verzekeringsmaatschappij aan het einde van de looptijd aan u uitbetaalt. Dit bedrag kunt u gebruiken voor de aflossing van de hypotheek van uw eigen woning. Over de opbouw van dit kapitaal hoeft u geen belasting in box 3 (voordeel uit sparen en beleggen) te betalen. Ook het rentedeel bij uitkering van het kapitaal is nu onder voorwaarde vrijgesteld in box 1. Deze vrijstellingen schaft het kabinet dus per 1 januari 2013 af.  

Overgangsrecht kapitaalverzekering

Voor alle bestaande KEW’s op 31 december 2012 zal de vrijstelling blijven bestaan. De vrijstelling zal uiteraard wel worden ingetrokken als u in strijd met de voorwaarden handelt. Daarnaast is het echter mogelijk om na 31 december 2012 zonder verlies van de vrijstelling een bestaande kapitaalverzekering om te zetten in een nieuw product. Het bedrag moet dan wel hetzelfde blijven.