Wat is er op IB-gebied te verwachten op Prinsjesdag?

5 september 2022 | Door redactie

Wat gaat er op het gebied van de inkomstenbelasting (IB) allemaal uit het Prinsjesdagkoffertje komen? In de Voorjaarsnota zijn al een flink aantal onderwerpen genoemd. Maar de koopkrachtmaatregelen zullen nog meer veranderingen brengen.

Lees ook: De verwachte plannen voor Prinsjesdag voor bv's en dga's en op het gebied van de loonheffingen.

De derde dinsdag in september dus Prinsjesdag nadert weer snel. Dit jaar valt deze dag op 20 september. De staatssecretaris heeft al een flink aantal onderwerpen in de Voorjaarsnota bekendgemaakt. Maar de koopkrachtmaatregelen gaan voor nog meer aanpassingen zorgen. Welke onderwerpen zijn er op het gebied van de inkomstenbelasting te verwachten?

Snellere afbouw zelfstandigenaftrek

De volgende onderwerpen zijn als het goed is in het belastingpakket over 2023 opgenomen:

  • Afbouw van de zelfstandigenaftrek tot € 1.200 in 2030, maar vanuit de koopkrachtmaatregelen is een nog snellere afbouw te verwachten.
  • Afschaffen van de oudedagsreserve (verdiepingsartikel) per 1 januari 2023  
  • Twee schijven in box 2 van de inkomstenbelasting vanaf 2024. Voor een inkomen uit aanmerkelijk belang tot € 67.000 wordt het tarief 26%, boven die grens is het 29,5%.
  • Afschaffen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting per 1 januari 2025 met uitzondering voor ouders met kinderen geboren vóór 2025
  • De middelingsregeling (V&A) wordt afgeschaft per 1 januari 2023
  • De algemene heffingskorting wordt lager naarmate het inkomen stijgt. Nu is daarbij alleen het box 1 inkomen van belang, maar vanaf 2025 ook het inkomen uit box 2 en 3

Koopkrachtmaatregelen brengen nog meer op IB-gebied

In de koopkrachtmaatregelen is opgenomen dat het tarief in de eerste schijf van box 1 van de inkomstenbelasting verlaagd zal gaan worden. Wel moet nog blijken welke verlaging er precies in het vat zit. Ook de arbeidskorting, een heffingskorting voor werkenden, gaat omhoog. 

Op Prinsjesdag voorziet de redactie van Rendement Online u ’s middags zo snel mogelijk van handzame en praktische nieuwsberichten over de relevante plannen uit het koffertje. Wat u van ons kunt verwachten op Prinsjesdag ziet u in deze infographic. Of schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang ook het Prinsjesdag-nieuws in uw mailbox.