Wat staat er op fiscaal gebied in regeerprogramma kabinet-Schoof?

13 september 2024 | Door redactie

Het kabinet-Schoof heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma. Maar concreet fiscaal (en financieel) nieuws is hier nog niet veel in opgenomen. Meer daarover zal waarschijnlijk op Prinsjesdag naar buiten komen. Wat het kabinet op dat gebied wel heeft aangegeven is hieronder te lezen.

Na de verschijning van het hoofdlijnenakkoord dat half mei naar buiten kwam, heeft het kabinet-Schoof dit akkoord nu uitgewerkt in een regeerprogramma. 'Het kabinet streeft er met dit programma naar om zo doelgericht en concreet mogelijk aan te geven hoe te komen tot oplossingen, tot gerichte maatregelen die tastbaar verschil maken in het leven van mensen. Dat vraagt om bevlogen pragmatisme, werklust en doelgerichtheid. Met dit regeerprogramma wil het kabinet Schoof aan de slag voor en met Nederland', zo staat te lezen in het intro van het regeerprogramma.

Op Prinsjesdag meer naar buiten

Op fiscaal en financieel gebied is niet zo heel veel opgenomen in dit programma. De verwachting is dat op Prinsjesdag hierover meer naar buiten komt met de daadwerkelijke cijfers erbij. Uit de stukken is het volgende op fiscaal (en financieel) gebied te halen:

  • Het kabinet geeft aan dat werkende middeninkomens erop vooruit moeten gaan.
  • Er komt een extra lager tarief in de inkomstenbelasting, gecombineerd met een verlaging van het tarief van de 1e schijf (cijfers worden dus nog niet genoemd).
  • Het extra tarief en de verlaging van het 1e schijftarief worden gefinancierd door een verlaging van de algemene heffingskorting.
  • Er worden fiscale armoedemaatregelen genomen: verhoging van het kindgebonden budget en huurtoeslag en de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting in de hoogte van de bijstand wordt bevroren voor de jaren 2025, 2026 en 2027.
  • Er komt geen wijziging van de fiscale positie van woningeigenaren.

Lastenverlichtingen voor ondernemingen

Het kabinet wil verder lastenverlichtingen voor ondernemingen doorvoeren en investeren in innovatieve bedrijvigheid door middelen beschikbaar te stellen aan Invest-NL. In het hoofdlijnenakkoord waren al de volgende middelen beschikbaar gesteld:

  • terugdraaien afschaffen inkoop eigen aandelen;
  • terugdraaien verlagen mkb-winstvrijstelling, blijft 12,7%;
  • renteaftrekbeperking in de VPB van 20% naar Europees gemiddelde 25%.

Het kabinet wil deze kabinetsperiode wetgeving gaan voorbereiden voor de hervorming van het belastingstelsel en het toeslagenstelsel.

Op Prinsjesdag wordt er meer duidelijkheid verwacht over de te nemen fiscale en financiele maatregelen voor 2025 en verder.