Wat weet uw OR van de Prinsjesdagplannen?

11 september 2015 | Door redactie

Een hoop van de maatregelen die op Prinsjesdag (dinsdag 15 september) worden verwacht, zijn alweer uitgelekt. Zo komt er een uitbreiding van het kraamverlof naar vijf dagen, stijgt de kinderopvangtoeslag en gaan de meeste Nederlanders er qua inkomen op vooruit.

De meeste plannen van Prinsjesdag hebben niet direct betrekking op uw ondernemingsraad, maar er worden meestal wel een hoop maatregelen bekend gemaakt die uw achterban of (het beleid van) uw bestuurder aangaan:

  • Partners krijgen na de bevalling van hun vrouw recht op vijf dagen betaald verlof. Minister Asscher heeft inmiddels in een Kamerbrief (pdf) aangegeven dat hij inderdaad het verlof wil uitbreiden.
  • De kinderopvangtoeslag stijgt, waardoor het voor werknemers aantrekkelijker wordt om van kinderdagopvang gebruik te maken. In een tabel op pagina 3 en 4 van het Ontwerpbesluit (pdf) kunt u zien welke gevolgen de verhoging heeft.
  • Iedereen gaat er volgend jaar op vooruit; ook ouderen en pensioengerechtigden. Werkende mensen met een minimuminkomen hebben het grootste voordeel.
  • De belasting over vermogens tot € 125.000 gaat omlaag. De belasting op hogere spaartegoeden gaat juist omhoog. Daarnaast stijgt het heffingsvrije vermogen van ongeveer € 21.000 naar € 25.000.
  • De regeling voor belastingvrij schenken – die in het verleden al eerder tijdelijk werd verhoogd – wordt per 2017 opnieuw uitgebreid. Als de schenking wordt gebruikt voor het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek, geldt een maximum van € 100.000. De ontvanger van de schenking moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Al het Prinsjesdagnieuws via Rendement.nl

Als u op de hoogte wilt blijven van de maatregelen, kunt u zich gratis inschrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief. U ontvangt dan – nog voordat Prinsjesdag voorbij is – al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Daarnaast vindt u op de themapagina Prinsjesdag 2015 het nieuws dat op Prinsjesdag de revue passeert.