Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2012?

18 september 2012 | Door redactie

Vandaag is het Prinsjesdag 2012, net als twee jaar geleden is er sprake van een bijzondere situatie. Ook nu zijn de plannen voor het komende jaar opgesteld door een demissionair kabinet. De ministers die de plannen voor 2013 opstelden, zullen deze naar verwachting niet meer zelf uitvoeren. Veel van de gepresenteerde plannen op Prinsjesdag 2012 vinden hun oorsprong in het Lenteakkoord dat de toenmalige Kunduz-coalitie bereikte.

Na de verkiezingen van vorige week, is de verkenning van een nieuw kabinet begonnen. De nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer kan veel van de op Prinsjesdag 2012 gepresenteerde plannen laten sneuvelen of veranderen. Voordat de plannen uitgevoerd kunnen worden, moet het parlement deze immers beoordelen en goedkeuren. De redactie van Rendement zet de belangrijkste plannen en de mogelijke gevolgen daarvan voor uw organisatie op een rij. Dat doen we op Prinsjesdag 2012, maar dus ook daarna.

Nieuwe Tweede Kamer behandelt begrotingen

Rond 13.00 uur leest de koningin in de Ridderzaal de Troonrede voor. Later vandaag ontvangt de voorzitter van de Tweede Kamer de Miljoenennota en de rijksbegroting uit handen van de demissionaire minister van Financiën. Volgende week verdedigt demissionair minister-president Rutte de plannen tijdens de algemene politieke beschouwingen. In de weken daarna behandelt de nieuwe Tweede Kamer de begrotingen van de afzonderlijke ministeries.

Consequenties Belastingplan 2013

Flinke bezuinigingen zijn opnieuw noodzakelijk. Daarom zullen in de Miljoenennota en het Belastingplan 2013 de nodige maatregelen staan die mogelijk consequenties hebben voor uw organisatie. Morgenochtend vindt u een speciale extra Prinsjesdagnieuwsbrief in uw digitale brievenbus waarin het belangrijkste nieuws van Prinsjesdag 2012 speciaal voor u is gefilterd. Natuurlijk besteedt Rendement in uw vakblad en op de speciale webpagina voor Prinsjesdag de komende tijd veel aandacht aan de specifieke gevolgen voor u.

Live volgen via Twitter

U kunt het Prinsjesdagnieuws ook live volgen via Twitter. De redactie tweet alle berichten zodat u niets hoeft te missen. We gebruiken de hashtag #Prinsjesdag. Wilt u uw eigen achterban informeren via onze berichtgeving, gebruik dan onze RSS-feeds.