Welke Prinsjesdagmaatregelen zijn al bekend?

9 september 2015 | Door redactie

De kinderopvangtoeslag gaat omhoog, de loondoorbetalingsplicht bij ziekte blijft onveranderd en het kraamverlof wordt uitgebreid. Deze maatregelen kunt u verwachten op Prinsjesdag 2015.

Op dinsdag 15 september 2015 is het weer zover: Prinsjesdag. Het kabinet presenteert dan haar plannen voor 2016. Zoals gebruikelijk in de afgelopen jaren zijn er al meerdere maatregelen uitgelekt. Een aantal hiervan zijn relevant voor u als HR professional.

Plannen Prinsjesdag 2015

Grote kans dat het kabinet de volgende plannen zal presenteren:

  • Geen andere regels voor loondoorbetaling bij ziekte: volgens de Telegraaf blijft de loondoorbetalingsplicht van twee jaar bestaan. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde de lasten voor werkgevers uit het mkb verlagen, maar hij schijnt er niet in geslaagd te zijn om met betrokken partijen tot een akkoord te komen.
  • Vijf dagen betaald kraamverlof: in het nieuwsartikel ‘Per 2016 vijf dagen betaald verlof voor vaders’ kon u lezen dat werknemers na de bevalling van hun partner mogelijk het recht op vijf dagen betaald verlof krijgen. Minister Asscher heeft inmiddels in een Kamerbrief (pdf) aangegeven dat hij inderdaad het verlof wil uitbreiden.
  • Verhoogde kinderopvangtoeslag: het wordt voor werknemers aantrekkelijker om van  kinderdagopvang gebruik te maken, zeker als zij meerdere kinderen hebben. In een tabel op pagina 3 en 4 van het Ontwerpbesluit (pdf) kunt u zien welke gevolgen de verhoging heeft.

Blijf op de hoogte via Rendement.nl

Als u op de hoogte wilt blijven van de maatregelen, kunt u zich gratis inschrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief. U ontvangt dan – nog voordat Prinsjesdag voorbij is – al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Daarnaast vindt u op de themapagina Prinsjesdag 2015 het nieuws dat op Prinsjesdag de revue passeert.