Zonnige ramingen CPB als basis voor begroting

16 augustus 2018 | Door redactie

Het kabinet kan de begroting voor 2019 opstellen met een rijtje zonnige cijfers in de hand. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de laatste ramingen gepubliceerd voor volgend jaar, en daaruit blijkt dat de economie vol op stoom is en blijft.

Het CPB brengt op Prinsjesdag altijd de Macro-economische Verkenning (MEV) uit, met daarin ramingen voor de economie. Nu hebben de rekenmeesters de concept-MEV klaar, en de cijfers daarin kan het kabinet gebruiken voor het opstellen van de begroting.

Koopkracht huishoudens stijgt

De cijfers van het CPB zijn zonnig te noemen. Voor volgend jaar staat er een economische groei van 2,5% in de ramingen. De werkloosheid gaat omlaag naar 3,5%, het laagste niveau sinds 2001. Verder houdt de Rijksoverheid volgens de ramingen een overschot op de begroting, waardoor premier Rutte en zijn collega’s in principe dus niet op zoek hoeven naar extra bezuinigingsposten.
Voor ondernemers is het - direct of indirect - opbeurende nieuws dat huishoudens hun koopkracht met gemiddeld 1,3% zien stijgen. Dat is flink meer dan de 0,4% die het CPB voor dit jaar voorrekent. Maar het blijft een gemiddelde. Zonder verdere ingrepen gaat 7% van de huishoudens er volgend jaar in koopkracht op achteruit.

Zoektocht naar personeel zwaarder

Hoewel het een positief signaal is dat de werkloosheid verder terugloopt, moeten werkgevers er dus ook rekening mee houden dat de zoektocht naar personeel nog wat lastiger wordt. Ook staat in de ramingen een stijging van de contractlonen met 2,9% volgend jaar, nadat de contractlonen dit jaar al 2% stegen. Dat is dus een aardig kostenplaatje voor werkgevers.
Het CPB merkt verder nog op dat het ‘niet allemaal zonneschijn is’. De risico’s voor de Nederlandse economie nemen ook toe. Daarbij noemt het planbureau onder meer de mogelijkheid van een rommelige Brexit en handelsconflicten waarbij de vlam in de pan kan slaan.

Bijlagen bij dit bericht

De geschiedenis van Prinsjesdag
E-learning | VideoCollege 10 minuten