Proeftijd vast contract gaat naar vijf maanden

10 oktober 2017 | Door redactie

Als een werkgever bij indiensttreding meteen een vast contract met de werknemer overeenkomt, mag hij straks een proeftijd van maximaal vijf maanden afspreken. Voor contracten die meer dan twee jaar duren, gaat de maximale proeftijd naar drie maanden.

Op dit moment is de maximale proeftijd die een werkgever met een werknemer mag afspreken nog twee maanden. In het regeerakkoord staat dat de formatiepartijen deze periode straks gaan verlengen naar vijf maanden. Wel geldt dit alleen als een werkgever direct als eerste contract een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de werknemer sluit. Voor meerjaarscontracten (langer dan twee jaar) wordt de maximale proeftijd verlengd naar drie maanden. De formatiepartijen willen het hiermee voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract te geven.

In andere situaties blijft proeftijd hetzelfde

In alle andere situaties blijft de maximale duur van de proeftijd (tool) hetzelfde. Dit betekent dat een werkgever straks nog steeds geen proeftijd mag opnemen in een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter. Voor een contract dat langer duurt dan zes maanden en korter dan twee jaar blijft de maximale proeftijd een maand.