Een nieuwe manier van werken in de organisatie kan het makkelijker maken om effectief in te spelen op veranderende behoeften van klanten. Steeds meer organisaties gaan agile werken, zoals Google en ING al jaren doen. Het model heeft echter ook nadelen.
Agile werken – ook wel bekend als 'het Spotify-model' – is een organisatiemodel dat internationaal als voorbeeld wordt gebruikt voor een flexibele en innovatieve organisatie. Het model wordt onder andere door Google en ING toegepast. Het heeft als doel om snel te reageren op andere behoeften van klanten, en dus sneller te innoveren, door werknemers meer eigen verantwoordelijkheden te geven.
Bij agile werken vormen werknemers zelfsturende teams, die bij elk project of opdracht veranderen van samenstelling. Het voordeel is dat de lijntjes kort blijven en dat de prestaties transparant zijn, zodat er meteen feedback gegeven kan worden en verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.Een bekende methode binnen agile werken is scrum.
Omdat werknemers zelf meer verantwoordelijkheden krijgen, ook in het contact naar de klant, verdwijnt echter geleidelijk het middenmanagement. En dat is zorgelijk, omdat werknemers daar meer ervaring en kennis kunnen opdoen om door te kunnen groeien naar topfuncties. Daarnaast kan het feit dat prestaties transparanter zijn, leiden tot meer sociale druk, omdat werknemers elkaar kunnen aanspreken op hun werk. Dit gebeurt bovendien op basis van formulieren of andere geautomatiseerde maatstaven, terwijl een manager van oudsher naar meerdere omstandigheden kijkt bij het beoordelen en aansturen van werknemers.
Dat er nadelen zijn aan agile werken, betekent niet dat een organisatie het werk niet op die manier kan organiseren. Maar voor de manager kan het betekenen dat hij zich anders moet profileren. Binnen agile werken bestaan verschillende rollen, zoals een producteigenaar die verantwoordelijk is voor het opleveren van een product, of een agile coach, die het team helpt groeien en presteren. Daar liggen mogelijk kansen voor de traditionele manager.